Vechtlust in ZLM-Tour net niet beloond

De grootste etappekoers van Nederland zit er weer op: de ZLM-Tour. Iedere dag reden de renners van Parkhotel Valkenburg zich in de kijker, waardoor het een geslaagde vijfdaagse rittenkoers was. Bijna bekroonde de equipe zich met een ritzege, maar de ploeg moest genoegen nemen met een tweede stek. 

In Zeeland begon de meerdaagse koers met een tijdrit over bijna vijftien kilometer. Meteen een belangrijke dag voor het klassement dus. Martijn Rasenberg was de snelste Parkhotel Valkenburg-coureur met een 23ste tijd, op bijna een minuut van winnaar Rune Herregodts (Intermarché-Wanty).

De tweede rit vond eveneens plaats in Zeeland, van Middelburg naar Wissenkerke. Jelte Krijnsen nestelde zich in de vlucht van de dag, en reed de gehele rit met een TV-camera in de buurt. Uiteindelijk zou zijn vluchtpoging stranden in het zicht van de haven, waardoor een massasprint onvermijdelijk was. Rasenberg kon zich goed positioneren en finishte op plek veertien. 

De Brabander toonde zich ook in de derde rit, waar vanuit Schijndel naar het Limburgse Buchten werd gereden. De hardrijder uit Steenbergen zat mee in de vroege vlucht, die uiteindelijk zou sprinten voor de overwinning. Van kop af aan begon Rasenberg zijn sprint, maar in de laatste meters werd hij voorbij gereden door ritwinnaar Peter Schulting (Diftar). Geen eerste profzege voor Rasenberg dus, maar wel een mooie ereplaats in deze UCI 2.1-koers. 

De zege leek er een dag later wel aan te komen. Dit keer was het Krijnsen die in de kopgroep zat, na een dag met veel wind en waaiers. In de straten van Roosendaal bleef hij met één mede-vluchter over, met een kleine voorsprong op het uitgedunde en aanstormende peloton. Op slechts 300 meter van de streep, overvleugelde het peloton Krijnsen, waardoor hij de zege net uit zijn handen zag glippen. Jan-Willem van Schip wist nog een elfde stek te realiseren. 

Ook de laatste rit van deze ZLM-Tour werd gekenmerkt door veel wind en waaiers. Wederom wist Rasenberg zich in de kopgroep te rijden, maar werd op de lokale ronden in Oosterhout teruggepakt door een klein peloton aan renners. Een massasprint was onvermijdelijk. Met Van Schip (achtste) en Lars Hohmann (tiende) maakte de ploeg er nog het beste van met twee renners in de top tien.