Na sterk slot behaalt Jelte Krijnsen eindpodium in Olympia’s Tour

Olympia’s Tour begon voor Parkhotel Valkenburg dramatisch. Al in de eerste bocht van de eerste etappe kwam Luke Verburg ten val, waarna hij later in de etappe nogmaals ten val kwam. Door die laatste harde valpartij moest hij de strijd al staken in de oudste etappekoers van Nederland, waardoor de formatie van Paul Tabak nog maar met vijf renners overbleef. Uiteindelijk zou Jelte Krijnsen na twee sterke slotetappes de meubelen redden voor de Alkmaarse ploeg.

Verburg kwam ten val doordat de finishstreep, gelegen op een mat, omhoog waaide. Meerdere renners vielen hard de hekken in. Die dag was de regionale zender van Noord-Holland, NH Sport, de gehele dag te gast bij de Noord-Hollandse ploeg. Alles werd die etappe gefilmd: de voorbespreking, de koers vanuit de ploegauto en ook alle valpartijen. De reportage is te vinden bij NH Nieuws.

Gelukkig kon de ploeg zich in de tweede etappe meteen revancheren. Met Meindert Weulink werd de beslissende kopgroep gehaald, die het zou halen tot aan de finish. Rasaanvaller Weulink sprintte naar stek zeven in de Groningse etappe. Na de massasprint in de derde etappe, verreden in het Drentse landschap rondom Assen, had Weulink nog altijd zicht op het eindpodium.

Uiteindelijk zou Olympia’s Tour een ware slijtageslag worden: de vele regen, kou en wind maakten het wederom een zware editie. Slechts zestig coureurs wisten de gehele vijfdaagse rittenkoers uit te rijden. Onder hen Jelte Krijnsen, de nieuwe aanwinst van Parkhotel Valkenburg. De Friese coureur nam het stokje van Weulink over en kwam in de laatste twee etappes terecht in de kopgroep. Nadat hij in etappe vier al naar plek vijf reed, zette hij de puntjes op de i in de slotetappe.

Ook in die rit liet de 22-jarige zien bij de betere te horen. Op de lokale ronden rondom Tiel schoof hij flink op in het klassement en passeerde de streep – ditmaal als vierde – met genoeg voorsprong om het eindpodium van Olympia’s Tour te behalen. Voor Krijnsen zelf het beste resultaat uit zijn carrière, en voor de ploeg het eerste UCI-podium van het seizoen.

Eindklassement Olympia’s Tour (UCI 2.2) 2024:
1. Tim Torn Teutenberg (Lidl-Trek Future Racing) 17:46:23
2. Rasmus Pedersen (Decathlon AG2R La Mondiale Devo team) +0:35
3. Jelte Krijnsen (Parkhotel Valkenburg) +0:55
4. Henrik Pedersen (Uno-X-Mobility Development Team) +0:56
5. Daniel Stampe (Airtox-Carl Ras) +1:27

12. Meindert Weulink (Parkhotel Valkenburg) +3:07
31. Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg) +6:21

Alle etappes konden rekenen op zendtijd bij Eurosport, die de ritten in een samenvatting uitzond. Via het YouTube-kanaal van de organisatie zijn deze samenvattingen te zien. Foto’s: Melissa Silva.