Tot in Athene strijd om jongerentrui

Otto van Zanden is als tweede geëindigd in het jongerenklassement van de Tour of Hellas. De youngster van Parkhotel Valkenburg moest zich laten zien in de zeer zware koninginnenrit en hield stand tot in Athene. Al probeerde de ploeg met een coup toch nog de zege te grijpen.

De Griekse rittenkoers begon met een korte proloog in de stad Thessaloniki. Na zes kilometer klokte Van Zanden met bijna een gemiddelde van vijftig kilometer per uur de 56ste tijd, op 35 seconden achterstand van de ritwinnaar. Vincent Hoppezak was de best geklasseerde renner van de ploeg, op plek 21.

Voor Van Zanden was het in de twee vlakke etappes daarna zaak om geen tijd te verliezen. Sterker nog, de Fries mengde zich in de sprinttrein om sprinter Mathis Avondts zo goed mogelijk af te zetten. De Vlaming Avondts spurtte in de eerste etappe naar stek vier, nadat de groene Parkhotel Valkenburg-trein het initiatief nam in de laatste kilometers. Ook de tweede etappe mondde uit in een massasprint, dit keer met Avondts op plek dertien.

 

De dag nadien, wanneer de zeer zware koninginnenrit op het programma stond, werd het klassement pas echt door elkaar geschut. Van Zanden hield in de rit, die halverwege nog werd geneutraliseerd wegens het slechte weer, lang stand met de beste renners, en kwam op plek zeventien binnen. Na ruim vierenhalf duizend hoogtemeters in slechts 160 kilometers schoof de tweedejaars belofte op naar de tweede plek in het jongerenklassement.

Die positie zou de nog maar 19-jarige klimmer vasthouden tot in de Griekse hoofdstad Athene. Al probeerde de ploeg het middels een coup om Van Zanden nog in de jongerentrui te krijgen. Dat lukte niet, al verloor de noorderling ook geen tijd op zijn concurrenten. Doordat de vierde en vijfde etappe ook in een massasprint eindigde, zou Van Zanden de Ronde van Griekenland (UCI 2.1) afsluiten als tweede jongere en als zeventiende in het algemene klassement.

In de Oostenrijkse rittenkoers Oberosterreichrundfahrt (UCI 2.2) halverwege juni mag Van Zanden nogmaals proberen om een kort klassement te gaan rijden.