Jesper Rasch

Volg Jesper op:

Door de media werd Jesper afgelopen jaar benoemd tot China-specialist. Waarom? Zowel in de Tour of Poyang Lake als in de Tour of Hainan wist hij een etappe te winnen. De Noord-Hollandse sprinter wist met zijn zege in Hainan tevens zijn eerste profzege te boeken. En dat is wat de rappe man in 2024 hoopt te kunnen herhalen. ‘In 2023 wilde ik mijn zeges in UCI .2-koersen uit 2022 bevestigen, dat is in de Tour du Loir et Cher gelukt. Maar in mijn laatste koers van het jaar, etappe vijf van de Tour of Hainan, sprintte ik naar mijn eerste profzege. Daarop ga ik mij in 2024 weer richten.’ De coureur ziet wederom veel kansen in Azië: ‘Die koersen zijn op mijn lijf geschreven en daar kijk ik nu al naar uit. Al zal ik wel weer drie keer per dag niets anders eten dan rijst met foe yong hai. Dat heb ik er wel voor over.’

 

Geboortedatum:

22 maart 1998

Woonplaats:

Lisse, Zuid-Holland

Teamlid:

Sinds 2022

Mijn eerste wielerbelevenis was...

… de Tour de France van 2010. Het Grand Départ was in Rotterdam, met een proloog. Samen met mijn vader ging ik in een van de binnenbochten zitten, in een vangrail. Daar passeerde de rennners rakelings. Ik kan nog goed herinneren dat ik recht in de ogen keek van Alberto Contador en Lance Amrstrong. Fabian Cancellara won overigens de tijdrit. 

Als je geen profwielrenner was geweest, wat dan wel?

Dan was ik waarschijnlijk wielerjournalist. Eigenlijk net als nu een beetje, maar dan full-time. Het mooiste vind ik live commentaar geven voor de radio, dus dan had ik iets in die richting gedaan.

Van welk sportcommentaar krijg je nog steeds kippenvel?

“Wordt het 5-1? Wordt het 5-1? Is het zo een dag? JAAAHAAHAAHAHA! HET IS ZO EEN DAG! HET IS ZO EEN DAG! HET IS ZO EEN DAG! HAHAHAHA! Het is 5-1. Hahahaha, het is niet te geloven! 

Dit bescheiden commentaar was van Jack van Gelder in de WK-wedstrijd van Oranje tegen Spanje in 2014. Het werd 5-1. 

Wat is je favoriete teamuitrusting?

Dat zijn de ondershirts van Megmeister. Vooral in de winter is het koud, en als je dan bezweet bent en je gaat even stoppen, krijg je het koud. Met de ondershirts van Megmeister is dat verleden tijd. 

Jouw meest bizarre wielerbelevenis ooit is...

een beer tegenkomen in een afdaling tijdens een etappe in de Ronde van Roemenië. Uiteraard was ik allang gelost op de lange klim, maar gelukkig de andere sprinters ook. In de afdaling van de Balea Lac kwamen we vervolgens twee wilde beren tegen. 

Wat maakt jou een China-specialist?

Ik heb een hele goede connectie met de lokale bevolking. Ik kan met ze lachen, met ze feesten en een goed gesprek houden. In Hainan vorig jaar heeft een Chinees mij constant gefilmd, toen ik heb de laatste peilingen van de Nederlandse verkiezingen ging uitleggen. Geen idee of hij het snapte, maar leuk vond hij het wel.

Wat is het eerste wat je gaat doen als je weer naar China gaat?

Geld pinnen op het vliegveld, anders kan je echt niks. In China hebben wij wekenlang gezocht naar een pinautomaat. Anders kan je gewoon nergens betalen, omdat alle Chinezen met WeChat betalen, en daarmee kunnen wij dan weer niet betalen…

Hoe zijn de koersen in China?

Voor mij perfect. Het kan er wel heel heet zijn, maar de koersen zelf zijn voor een renner als ik echt ideaal. Zeker omdat het vaak een massasprint kan worden op hoge snelheid. Toch moet je ze niet onderschatten, want echt helemaal vlak zijn de koersen nooit: er zitten soms echt lastige en zware etappes tussen. En wat mij vooral aanspreekt is de hele entourage, de belevenis van de toeschouwers en hoe groot zo een organisatie is. Daar kunnen koersen in Europa nog wat van leren.

Wie is je jeugdidool?

Dirk Kuijt. Destijds mijn favoriete speler van Feyenoord en Liverpool. 

Wat is het eerste wat je na het wielerseizoen gaat doen?

Dan ga ik met de mannen naar de Kromme Toeter in Heerlen. Daar maken we er een gezellig weekendje van en sluiten we het seizoen op een leuke manier af. Als we drie keer winnen dit seizoen, bestellen we drie meter bier. Als we tien keer winnen….

Nieuws over Jesper

Onze renners