Jesper Rasch

Volg Jesper op:

Deze Noord-Hollandse sprinter is dag en nacht bezig met wielrenner. In zijn vrije tijd is de Zandvoorter namelijk wielerjournalist van beroep. Zit hij zelf niet op de fiets, dan verslaat of becommentarieert hij wel een of andere koers. Dit doet hij al sinds jonge leeftijd. Waar zijn focus eerst lag bij het verslag doen van zijn zelf geimproviseerde voetbalwedstrijden, ligt zijn aandacht nu helemaal bij de wielersport. Zijn studie aan de School voor Journalistiek heeft hij inmiddels afgerond, dus kan zijn volle focus nu op de laatste 200 meter van een wielerkoers. Want daar ligt zijn sterkste kwaliteit als wielrenner: sprinten. En dat vindt hij nog het leukste ook. Zijn doelen zijn dan ook duidelijk: winnen! Vorig jaar wist hij in een weekend twee keer een UCI-koers te winnen. Zo’n weekend hoopt hij dit jaar weer te kunnen beleven. 

 

Geboortedatum:

22 maart 1998

Geboorteplaats:

Uitgeest, Noord-Holland

Teamlid:

Sinds 2022

Mijn eerste wielerbelevenis was...

… de Tour de France van 2010. Het Grand Départ was in Rotterdam, met een proloog. Samen met mijn vader ging ik in een van de binnenbochten zitten, in een vangrail. Daar passeerde de rennners rakelings. Ik kan nog goed herinneren dat ik recht in de ogen keek van Alberto Contador en Lance Amrstrong. Fabian Cancellara won overigens de tijdrit. 

Als je geen profwielrenner was geweest, wat dan wel?

Dan was ik waarschijnlijk wielerjournalist. Eigenlijk net als nu een beetje, maar dan full-time. Het mooiste vind ik live commentaar geven voor de radio, dus dan had ik iets in die richting gedaan.

Van welk sportcommentaar krijg je nog steeds kippenvel?

“Wordt het 5-1? Wordt het 5-1? Is het zo een dag? JAAAHAAHAAHAHA! HET IS ZO EEN DAG! HET IS ZO EEN DAG! HET IS ZO EEN DAG! HAHAHAHA! Het is 5-1. Hahahaha, het is niet te geloven! 

Dit bescheiden commentaar was van Jack van Gelder in de WK-wedstrijd van Oranje tegen Spanje in 2014. Het werd 5-1. 

Waar moet je op letten als je een sportverslag doet?

Dat je niet je hoofd stoot aan het plafond van de auto van waaruit je verslag doet. Dat had ik dus tijdens de strandrace Egmond-Pier-Egmond. We reden door een paar diepe kuilen. Precies toen was ik live en ik stootte keihard mijn hoofd. Daar kon iedereen van meegenieten.

Wat is je favoriete teamuitrusting?

Dat zijn de ondershirts van Megmeister. Vooral in de winter is het koud, en als je dan bezweet bent en je gaat even stoppen, krijg je het koud. Met de ondershirts van Megmeister is dat verleden tijd. 

Jouw meest bizarre wielerbelevenis ooit is...

een beer tegenkomen in een afdaling tijdens een etappe in de Ronde van Roemenië. Uiteraard was ik allang gelost op de lange klim, maar gelukkig de andere sprinters ook. In de afdaling van de Balea Lac kwamen we vervolgens twee wilde beren tegen. 

Wat is je favoriete trainingsrondje?

Dat is de JR Classic, te vinden op mijn strava. Vanaf het altijd zonnige Zandvoort vertrek ik richting de Ringvaart, beter bekend van het Rondje Ringvaart. Via de Leimuiderbrug rijd ik door het idilische dorpje Bilderdam, wie kent het niet! Om een spectaculaire rit te maken, rijd ik legaal door een aantal achtertuintjes naar Vrouwenakker. Hier moet de brug over en meteen links langs het water. Dan begint het echte genieten met een aantal haarspeldbochten. Ik rijd dan helemaal door naar Woerdense Verlaat, want dat rijd zo lekker. Dan langs de Meije naar Bodegraven en de Reeuwijkse Plassen. Via de Vlietlanden en Meijendel bij Wassenaar kom ik in de duinen, waar ik hoop op een zuiden wind. Als toetje rijd ik over het duinpad bij Langevelderslag en kom je terug in Zandvoort. 

Wie is je jeugdidool?

Dirk Kuijt. Destijds mijn favoriete speler van Feyenoord en Liverpool. 

Vul aan. Fietsen geeft me een gevoel van …

Zelfstandigheid, rust, ontspanning en voldoening. De adrenaline van een koers winnen voelt daarnaast net als drugs, al heb ik dat nog nooit geprobeerd. 

Wat is het eerste wat je na het wielerseizoen gaat doen?

Dan ga ik met de mannen naar de Kromme Toeter in Heerlen. Daar maken we er een gezellig weekendje van en sluiten we het seizoen op een leuke manier af. Als we drie keer winnen dit seizoen, bestellen we drie meter bier. Als we tien keer winnen….

Nieuws over Jesper

Onze renners