Martin Pluto snelt naar top 5 in openingsklassieker Ster van Zwolle

De openingsklassieker van het siezoen 2023 heeft een top-5 notering opgeleverd voor het ABLOC Continental Team. De ploeg van manager Paul Tabak wist zich tijdens de race veel in de kijker te rijden met de aanvallende rijstijl, zat uiteindelijk met twee renners in de beslissende kopgroep en kwam met Martin Pluto als vijfde over de streep in Zwolle.

De koers over 176 kilometer was vanaf het begin een zenuwachtige. Meerdere valpartijen kenmerkte de koers, waar onze renners gelukkig nog geen onderdeel van waren. Al op de Lemelerberg in het eerste koersuur trokken Pluto en ploeggenoot Jelle Johannink het hazenpad. De twee kregen niet veel ruimte, mede doordat de koers voor het eerst echt explodeerde: het peloton trok in meerdere waaiers. 

Het zwaartepunt van de koers ligt steevast op de dijk vanuit Hasselt via Genemuiden en Kampen terug naar Zwolle. Ook dit jaar. Nadat het peloton meerdere keren uit een was gereden, inclusief de benodigde valpartijen, werd de koers hier beslist. Alle ABLOC-renners waren in eerste instantie aanwezig in de eerste waaier. Na een tweede splitsing in de kopgroep, maakte alleen Lars Loohuis en Martin Pluto nog deel van het gezelschap vooraan. 

Na een late demarrage van Loohuis in de straten van Zwolle, werd de Ster beslist in een eindsprint. De rappe Pluto kwam sterk opzetten, maar kon het podium net niet behalen. Als vijfde sloot hij zijn sterke koers af. Loohuis passeerde de meet als dertiende. 

Martin Pluto: “Het was vanaf het begin een ontzettend nerveuze koers. Wij maakten de koers ook meteen hard door aan te vallen. Gelukkig was er dan genoeg wind, waardoor de koers al een paar keer ontbrandden. Als ploeg zaten we steeds in de eerste waaier, dus daar lieten we geen steken vallen. In de finale kwamen we met twee renners in de eerste groep. Daardoor konden we net niet beslissend zijn. Ik ben blij met hoe mijn benen voelde, maar kijk uit naar een beter resultaat in de komende weken.”

 

Ploegleider Paul Tabak: “In de koers waren veel valpartijen. Gelukkig zaten onze renners genoeg van voren, dus kwamen we niet in de problemen. Halverwege de koers waren er een aantal grote valpartijen. Daar lagen een aantal renners wel bij. Gelukkig konden zij de koers hervatten en hun ploeggenoten ondersteunen richting de finale toe. We hadden gehoopt op meer mannen in de kopgroep, maar dat heb je helaas niet altijd in de hand. Als team hebben we in ieder geval laten zien dat we weer een stap hebben gemaakt en dat we in de toekomst echt weer kunnen meedoen voor de winst.”